A közönséget is bevonják a bűnügyi „társasjátékba” a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójának rendezésében

Megosztás

„Amióta színház van a világon, minden nézőben felmerül olykor a vágy, hogy beleavatkozzon a színpadi cselekménybe. Most Ön is megteheti!” – olvasható a kedvcsináló ajánlóban, ami valóban nem hazudik: a Hajmeresztő című komédia egy innovatív kísérletezés, ami olyannyira bevonja a közönséget, hogy a nézők aktív alakítói és részesei lesznek az előadásnak. Feltehetnek kérdéseket a gyanúsítottnak és a cselekményszál végét, a befejezést is együtt döntik el, szavazással.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy egy színpadi darab elkészültéig, a sok olvasópróba, készülés és gyakorlás miatt minden a gondosan megtervezett útján halad, ha nem is apróbb bökennők nélkül, annyi bizonyos, hogy a cselekmény szál végét szóról szóra ugyanúgy adják át az érdeklődő közönségnek.

A Hajmeresztő című előadás esetében, ami a befejezést illeti, nagyobbat nem is tévedhetnénk: Barabás Botond Jászai Mari-díjas színész, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója közösségi oldalán osztotta meg, hogy nagyban zajlik a darab olvasópróbája. Úgy fogalmazott, „a Hajmeresztő az az előadás, ami mindennap másképp ér véget”, utalva arra, hogy a nézők a legtöbb esetben különbözőképpen döntenek, ezért a szóban forgó gyilkos személye is előadásról előadásra változhat, ezáltal a legkülönfélébb végkifejletekhez eljutva.

A főszerepet, a Hajmeresztő szalon tulajdonosát Ónodi Gábor játssza, a fodrászlány szerepében Cseke Lilla Csengét láthatjuk, a szenátorné pedig Kertész Marcella. Az előadás rendezője a Marosvásárhelyen született, jelenleg a Miskolci Nemzeti Színházat igazgató Béres Attila.

Béres Attila nyolc éve a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója

Béres a ’90-es évek végén költözött Magyarországra, lediplomázott az SZFE-n, majd Egerben kezdett el rendezni. Később a Budapesti Operettszínház és a szombathelyi Weöres Sándor Színház főrendezője lett, a miskolci színházat 2015 óta igazgatja.

Novemberben öt előadást tartanak a Hajmeresztőből, először 16-án, csütörtök 19:00-kor tekinthetjük meg a Szolnoki Szigligeti Színházban.

Írta: Fazekas Adrián; Képek: Barabás Botond Facebook oldala

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek